A felfázás és kezelése

2017-09-12 09:00:00

A felfázás és kezelése, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Az ősz beköszöntével nem ritka, hogy a hölgyek még ragaszkodnak szeretett szandáljaikhoz, pedig célszerűbb lenne már melegebb cipőt választaniuk – tanácsolja Dr. Hagymásy László szülész-nőgyógyász főorvos. 

 

„Ebben az átmeneti időszakban hajlamosak vagyunk, főként a hölgyek, a cystitis, vagyis a hólyaghurut nevű betegségre, közismertebb nevén a felfázásra. A hideg időjárás hatására az immunrendszer működése gyengülhet, de a valódi problémát a kismedencei szervek környékén meglévő baktériumok jelentik. Ezek a baktériumok a női testtájakon keresztül feljutnak a húgycsőbe, majd a húgyhólyagba, ahol gyorsan elszaporodnak.  A baktériumok megtapadnak a hólyagfalon, és gyulladásos reakciókat indítanak el. A gyulladás során a hólyag belső faláról a nyálkahártya lelökődik, ez erős görcsökkel, fájdalommal jár. 

Az akut hólyaghurut tünetei az elesettség, diszkomfort érzet az alhas tájékán, hőemelkedés, hirtelen fellépő gyakori, sürgető jellegű vizelési inger. Ezek mellé égő, csípő érzéssel kísért, akár véres vizelet is társulhat.

A bő folyadékfogyasztás a legfontosabb, így ugyanis „kimossuk” a baktériumokat a hólyagból. A népi gyógyászatból talán jól ismert teendő ilyenkor a kamillatea fogyasztása, és száraz, meleg borogatást is tehetnek a hölgyek az alhasra, mely csillapítja a fájdalmat. A tőzegáfonya fogyasztását is javasolnám, mely gátolja a baktériumok megtapadását. Fennálló panaszok esetén azonban mindenképp érdemes felkeresni a háziorvost, vagy a nőgyógyászt.”

Oszd meg a Facebookon!