„A másik munkája, embersége nélkül nem érünk semmit...” – újra találkozhattak az egészségügyi szakdolgozók

2021-09-08 16:00:00

„A másik munkája, embersége nélkül nem érünk semmit...” – újra találkozhattak az egészségügyi szakdolgozók, Szent György Kórház, Dr. Csermavölgyi István főigazgató

Székesfehérvár, 2021. szeptember 8. (szerda) – A IX. Fejér Megyei Szakdolgozói Napot rendezték meg szerdán a Hotel Magyar Királyban, ahol sor került a kórház „Év ápolója” és „Év asszisztense”, valamint az Aranylámpás díjak átadására is. Az "Év ápolója" díjat Bekő Gabriella, az Ápolási osztály osztályvezető főnővére, míg az „Év asszisztense” díjat Boros Rita műtős szakasszisztens vehette át. 

 

 

Az „Év ápolója” és az „Év asszisztense” címek mellett ezen a rendezvényen adták át a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara által alapított Aranylámpás díjakat is a 2020., illetve a 2021. évi díjazottnak. 

 

Két év után tarthatott szakdolgozói napot Fejér megyében a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara. A szerdai rendezvényen szó volt az elmúlt időszak tapasztalatairól, valamint arról is, hogy a koronavírus-járvány időszaka reflektorfénybe helyezte tevékenységüket, és megbecsültséget hozott a szakma képviselőinek. 

 

A megnyitón Pálffy Károly, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke köszönte meg az ápolók és más egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkáját a veszélyhelyzet alatt, majd Mészáros Attila szólt a tegnapi nap örömteli bejelentéséről, a székesfehérvári Szent György Egyetemi Oktató Kórház bővítéséről, illetve az elmúlt időszak legfontosabb tapasztalatairól. „Egy fontos dolgot mutatott meg az elmúlt másfél év, mégpedig azt, hogy mennyire fontos az összefogás. Soha nem volt olyan szoros együttműködés a város, a kórház és a mentőszolgálat, a Kormányhivatal és a tisztiorvosi szolgálat között, mint ebben az időszakban. Ezt folytatni kell, hiszen csak így tudunk előrelépni." - hangsúlyozta Székesfehérvár alpolgármestere, aki köszönetet mondott azoknak, akik ebben az összefogásban részt vettek. 

 

Köszöntötte a résztvevőket Prof. Dr. Bucsi László, a Szent György Kórház főigazgatója is, aki arról szólt, hogy az orvosok a műtőben és a műtőn kívül is félkarú óriások az egészségügyi szakdolgozók nélkül: 

"Ezt hiszem és vallom negyven éve, hiszen ortopéd sebészként is tapasztaltam, hogy a műtősök, ápolók, gyógytornászok nélkül lehet valaki bármilyen brilliáns sebész, mégsincs jó eredmény." – fogalmazott a főigazgató, aki támogatásáról biztosította azokat a kamarai törekvéseket, hogy anyagilag is el kell ismerni az ápolók munkáját, amire jó esély is mutatkozik a jövő év elejétől a kormányzati tervek szerint. 

 

A főigazgató megosztotta a hallgatósággal egy olyan e-mail tartalmát is, amit egy idős hölgy fia írt, aki édesanyját vitte az oltópontra. Arról a tapasztalatról számolt be, hogy az ápolók ismerősként, határtalan szeretettel fogadták édesanyját, akit nagyon megszerettek abban az időben, amikor két évvel ezelőtt az ápolási osztályon feküdt medencetörésből lábadozva. Mint a levél írója fogalmazott, a 94 éves édesanyját szinte kicserélték a találkozás után, fürgébben, egyenes gerinccel járt. „Ti, nővérek vagytok a pozitív mellékhatás!" - zárta sorait a levélíró. 

 

Az ünnepségen Bokorné Sike Erika, a MESZK Fejér Megyei Területi Szervezetének elnöke elmondta, hogy két év után tarthatnak szakdolgozói napot Fejér megyében, így utólag adnak át kitüntetéseket az arra érdemes dolgozóknak. Kiemelte, először fordul elő az is, hogy egy szervezet, a Betegápolásért Alapítvány ezen az ünnepségen adja át a díjait, valamint az is először fordul elő, hogy itt van körükben 30 középiskolás, „a jövő nemzedéke, a jövő ápolói". "Az elmúlt év az életünkben az élethosszig tartó tanulás sorába illeszthető: csomó mindent megtanultunk saját magunkról, hogyan tűrjük a nehézségeket, hogyan vagyunk képesek számunkra eddig meg nem tapasztalt körülmények között dolgozni, és élni. De tanultunk a hivatásunkról, felértékelődtünk mások és a magunk szemében is. Hiszen mi voltunk azok, akik reményt adtunk annak, akinek kellett, tanultunk a kollégáinkról, intézetünk dolgozóiról, hiszen soha nem látott összefogás volt az egészségügyben dolgozók között. Megtanultuk újra, tudatosult bennünk, hogy egymás nélkül, a másik munkája, embersége nélkül nem érünk semmit." - fogalmazott Bokorné Sike Erika a legfontosabb tapasztalatokról. 

 

Dr. Balogh Zoltán, a MESZK elnöke a kitüntetések átadása előtt beszélt arról, hogy a szakdolgozói társadalomban olyan szerepköröket kellett bizonyos szakembereknek megtanulni, ami nem volt az eredeti szakmai végzettségének megfelelő, olyan munkakörökbe kényszerültek és láttak el feladatot, ami nem volt az övék, de példaértékűen, emberfelettit nyújtva sikerült helytállniuk. Szólt arról a tapasztalatról is, hogy az elmúlt másfél év bebizonyította: azokon a helyeken, ahol kellő számban tudtak ápolási szakembereket, egészségügyi szakdolgozókat munkára beosztani és megvolt a megfelelő létszám, sokkal jobb eredményeket értek el, mint azokon a helyeken, ahol sem szakmailag, sem számbelileg nem voltak jelen kollégák. 

 

A rendezvényen adták át a Betegápolásért Alapítvány által 2006-ban alapított „Év ápolója” és „Év asszisztense” címet is. A cím elnyerésének feltétele: többéves folyamatos munkaviszony a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, szakirányú képzettség, megbízhatóság, empátiás készség, mintaadó szerep a szervezeti egységben. 

 

2021-ben az "Év ápolója" díjat Bekő Gabriella, az Ápolási osztály osztályvezető főnővére vehette át, aki 25 éve kezdte pályafutását segéd ápolóként a pszichiátriai osztályon. OKJ ápoló és hospice szakápolói szakképesítést szerzett. Az élet pár évre elszólította várpalotai kórházba, de hét éve újra a Szent György Kórházban dolgozik. Felelősségérzete, tenni akarása, a kollektíva egyben tartása a koronavírus járvánnyal folytatott küzdelemben és mindannyiunk szemében példaértékűvé tette. Jelenleg az oltóponton kimagasló szakmai és szervező munkát végez kollégáival együtt. Rendkívüli teherbírással rendelkezik, a problémákat feladatokat mindig a rá jellemző higgadtsággal kezeli és leghatékonyabban oldja meg. Szakmai alázatára, hozzá értésére mindig számíthatnak a betegek és munkatársak.

 

2021-ben az „Év asszisztense” lett Boros Rita műtős szakasszisztens, aki egészségügyi pályafutását a várpalotai kórházban kezdte. 22 éve dolgozik a kórház Központi műtő lágyrészsebészeti részlegén, ahol munkáját kiemelkedő szakmai tudással végzi az orvos szakma és a műtő szolgálat megelégedésére. Határozottságával, jó kommunikációs képességével, műtősnői szakma szeretetével és a szakmai alázatával munkatársai elismerését élvezi. Részt vesz gyakorlati oktatásában, előadó tudományos konferenciákon, ahol a kórház jó hírnevét és a műtősnő hivatás kiemelt szerepét hangsúlyozza szakmai alázattal. Szorgalma példaértékű. 

 

Ezt követően az Aranylámpás díjazottakra irányult a figyelem, egyszerre vehette át a díjat a tavalyi és az idei díjazott: 2020-ban Szánti István Tiborné kapta az elismerést, idén pedig Várkonyi Katalin. 

 

Várkonyi Katalin több évtizede szolgálja a betegellátást. Ápoló, műtős szakasszisztens, diplomás ápoló és egészségügyi szakmenedzseri végzettséget szerzett. Hamar kitűnt szorgalmával, tehetségével, így 2007 április 2-án a Mór Városi Kórház –Rendelőintézet ápolási igazgatója lett. Vezetői megbízatása alatt jelentős átszervezéseket hatott végre a hatékonyabb munka végzése érdekében. Tevékenységéhez fűződik az intézetben az ápolói szakszemélyzet képzési és oktatási feladatainak kiterjesztése. Eredményei között szerepel az ápolási eszközök, kórtermi berendezések, korszerű eszközök beszerzése munkaszervezési, racionalizálási tevékenységek, melyek a jobbító betegellátást célozták. A Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház móri telephelyen meghatározó szerepe volt az egynapos sebészet kialakításában, ahol esetmenedzseri feladatokat is ellát. Projektmenedzseri feladatokat is eredményesen végez. A két kórház integrációs folyamatát nagyban segítette, és hozzájárult a zökkenőmentes átálláshoz. Az ápolás szakmai érdekvédelmi tevékenységében jelentős részt vállal. Alapítványi elnökként civil szervezet munkáját irányítja. 

 

Szánti István Tiborné négy évtizede a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház szakdolgozója. A karrierút több lépcsőjét bejárva, az ápolási igazgató járóbeteg-ellátási helyetteseként is dolgozott. Nyugdíjba vonulását követően sem tudott a kórháztól elszakadni, jelenleg az Ápolási Igazgatóság ápolási főmunkatársként dolgozik. Folyamatosan képzete magát, diplomás ápoló és egyetemi ápoló szakképesítést is szerzett. Szakmai elkötelezettsége, hivatástudata emberszeretete és tisztelete, a közösségért való tenni akarás, a csapathoz való tartozás érzése soha nem engedte kioltani a benne lakozó közösségi szellemet, a segíteni akarás tüzét. A szent György Kórus tagja, a kórház hagyományainak ápolást szem előtt tartja, a kórházi múzeum kialakításában szerepet vállalt. Rendezvények szervezésében aktív közreműködő. Sokat tesz a szakma fejlődéséért, a kórház hírnevének öregbítéséért. Korábban az EDDSZ helyi, majd megyei elnökeként is képviselte a dolgozók érdekeit. Nincs olyan év, hogy ápoláskutató munkájából országos és helyi kongresszusokon ne tartana előadást. Kiváló háziasszony, finom süteményei díjnyertesek. Nem csak hivatása, hanem hobbija is a fotózás, a kórházi emlékek rendezvények megörökítése. 

 

2020-ban Szociális Munka Napja elismerő Oklevélben részesült Asbóth Endréné – ő is ezen alkalommal vehette át a kitüntetést. A szakdolgozói napon adták át a Semmelweis napi elismeréseket is a 2020-as és a 2021-es díjazottaknak, összesen 33 dolgozónak.

 

forrás és fotók: okkfehervar.hu

Oszd meg a Facebookon!